ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ -ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Εμεις τα μελη του Κοινωνικου Ιατρειου-Φαρμακειου μαζι με τους ιερεις μας,προσπαθουμε να δωσουμε χρωμα στην ζωη των ασθενων μας!
Με κινητρο το ονειρο για ενα κοσμο χωρις διακρισεις στην υγεια και την περιθαλψη των απορων και ανασφαλιστων συμπολιτων μας,το κοινωνικο ιατρειο-φαρμακειο της Χαλκιδας και της Ιστιαιας,ειναι διπλα σας,για να δωσει ενα χερι βοηθειας. Στο εργο μας,θα χρειαστουμε την βοηθεια ολων των πολιτων της Ευβοιας,σας περιμενουμε κοντα μας!

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ελπίδες για το Πρώτο Εμβόλιο Κατά της Ελονοσίας


Βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(Π.Ο.Υ) το 2010 οι θάνατοι από ελονοσία στην Αφρική έφτασαν τους 660.000. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις του ίδιου οργανισμού 3,3 δισ. άνθρωποι ζουν με τον κίνδυνο να προσβληθούν από αυτή την ασθένεια. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή παγκοσμίως βρίσκονται σε εξέλιξη 20 διαφορετικά ερευνητικά προγράμματα σε αναζήτηση ενός εμβολίου για την καταπολέμηση και εξάπλωση της ελονοσίας.
Η  φαρμακοβιομηχανία Glaxo Smith Kline μετά από 30 χρόνια μελέτης έχει ως στόχο να παρουσιάσει πρώτη το εμβόλιο που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της. Το πρώτο βήμα θα είναι η υποβολή φακέλου στον Ευρωπαίκό Οργανισμό Φαρμάκων(European Medicine Agency - EMA) το επόμενο έτος. Η σύναψη συμφωνίας με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Path Malaria Vaccine Initiative και η χρηματοδότηση 200εκ δολαρίων από το ίδρυμα του Bill και της Melinda Gates έδωσε μια ισχυρή ώθηση στην έρευνα της φαρμακευτικής και ελπίζει πλέον να πάρει το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή και να μπορεί διαθέσει το εμβόλιο από το 2015.
Τα τελευταία αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 15.500 παιδιά σε επτά χώρες και 11 ερευνητικά κέντρα παρουσιάστηκαν στο ιατρικό συνέδριο του Ντερμπαν(Durban) κατά τη διάρκεια του οποίου η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε και επίσημα το εμβόλιο.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της μεγαλύτερης κλινικής έρευνας που διεξάγεται στην Αφρική, σε διάστημα 18 μηνών από τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 17 μηνών ο κίνδυνος να προσβληθούν από ελονοσία μειώνεται κατά 46%. Ενώ στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 εβδομάδων που υποβάλλονται σε θεραπεία  η μείωση του κινδύνου είναι ίση με 27%. Παρά το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με τη πάροδο του χρόνου όπως δήλωσε ο Sir Andrew Witty διευθύνων σύμβουλος της Glaxo Smith Kline η μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά δείχνει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που μπορούν να αποφευχθούν είναι εντυπωσιακός.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, και συνιστούν ότι ακόμα και μετά τη κυκλοφορία του εμβολίου δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αντίθετα πρέπει να συνεχιστούν οι στρατηγικές πρόληψης με φάρμακα και εντομοκτόνα καθώς και προφύλαξη με κουνουπιέρες.